Join Gary Craig's Official EFT Tapping Community

Gary Craig's EFT Community

November 2017:
Onlangs is op Emofree, de website van Gary Craig, naast de oorspronkelijke Engelse versie, de "Official Gold Standard EFT-...

Nieuws

   

EFT - Toekomstige Wolkenkrabber

Emotionele Oorzaken van Pijn - Waar?

"Hoe we de emotionele oorzaak 
van pijn kunnen vinden."  

("How to find the emotion 
that may be causing the pain.")

Door Chip Engelmann, MA CNC (±2010)

De laatste tijd vragen steeds meer mensen mij hoe ik de emotionele oorzaak weet die achter iemands lichamelijke pijn zit. Per slot van rekening, als we een fysieke pijn met EFT willen weghalen, helpt het zeker om de emotionele oorzaak nauwkeurig aan te geven. Het bijbehorende proces is makkelijk, maar vraagt oefening.

Allereerst moeten we er vanuit gaan dat naast het veroorzaken van een rotgevoel pijn een doel heeft. Natuurlijk begrijpen we dat de pijn, die we voelen als we onze hand in een vlam houden, ons ertoe aanzet om onze hand uit het vuur te halen. In dat geval is de pijn de prikkel die ons aanzet tot actie om letsel te voorkómen.

Als we nu onze hand ongeveer een halve meter boven de vlam houden en hem daar laten, kan dat ook wel pijn gaan doen en halen we onze hand ook weg. Maar de prikkel om die hand daar weg te halen is dan meer gericht op de pijn zelf dan op het voorkómen van een mogelijke beschadiging. Hoe verder we van de oorzaak van de pijn af zijn, hoe minder waarschijnlijk het is dat we de eigenlijke oorzaak van de pijn kunnen herkennen en hoe waarschijnlijker dat we eerder reageren op de pijn dan op de oorzaak ervan. Een hoofdpijn bijvoorbeeld kan zich ontwikkelen als reactie op een emotie die uren eerder is ontstaan. Artritispijn kan teruggaan naar een emotionele oorzaak van jaren geleden. Begrijpelijk dus dat de werkelijke oorzaak van pijn makkelijk over het hoofd wordt gezien.

En vaker wel dan niet zien we die oorzaken dan ook inderdaad over het hoofd. Eerlijk gezegd is het bestrijden van pijn vaak het enige waar we ons mee bezig houden. Als je doel “werkelijk genezen” is, is puur je richten op de pijn echter net zo effectief als het afplakken van het olielampje op het dashboard in je auto als het begint te knipperen. Misschien irriteert het geknipper je dan niet meer zo, maar je voorkomt er niet mee dat je motor vastloopt en compleet in de vernieling gaat. Dus verdwijnt de pijn niet blijvend, voordat we weten welke boodschap de pijn ons wil meegeven.

Gelukkig staan we niet alleen in onze zoektocht naar de oorzaken van lichamelijke pijn en ziekte. Onderzoek heeft uitgewezen dat er bepaalde fysiologische verbindingen bestaan tussen emotie en ziekte. Zo toont BOOSHEID een verbinding met de lever. Als we boos zijn, ontwikkelen we gifstoffen in ons lichaam, waar ons lichaam dan weer mee moet afrekenen. In feite zijn de gifstoffen die we dan produceren zelfs zodanig aanwezig, dat een boze man met één uitademing een cavia kan doden. Het orgaan in ons lichaam dat als eerste verantwoordelijk is voor het opruimen van gifstoffen, is de lever. Het “medicijn” dat een boos mens vaak gaat gebruiken om van de boosheid af te komen, is alcohol. En het dan weer langdurig gebruiken van alcohol of de boosheid alleen al, geeft de lever uitzonderlijk veel stress. Dus…

Verdrietige mensen neigen naar een overmatig gebruik van koolhydraten, met name veel zoetigheid. Langdurig gebruik van koolhydraatrijk dieet leidt tot insulineresistentie en suikerziekte. Van verdriet is bekend dat het de pancreas (alvleesklier) prikkelt en die zorgt voor de insuline-aanmaak.

Een andere benadering die we kunnen gebruiken om de emotionele oorzaken van pijn te ontdekken, is te letten op de symboliek van de verschillende lichaamsdelen. Handen pakken, dus pijn in de hand duidt over het algemeen op een probleem met het vasthouden van iets. In datzelfde licht: de taak van de darmen is het verwijderen van afval. Als we nu een probleem met de darmen hebben, is dat ook vaak een probleem met het vasthouden van een emotie. Aangezien de darmen dieper in het lichaam liggen dan de handen, wijst een darmprobleem erop dat de emoties dieper liggen. Nog een ander voorbeeld: onze voeten worden gebruikt om ons in de wereld voort te laten bewegen, dus pijn in de voeten kan geassocieerd worden met angst om vooruit te komen.

Tenslotte kunnen we kijken naar aanwijzingen van het lichaam als we luisteren naar zegswijzen van vroeger. “Dat maakt mij verbitterd” is zo’n uitdrukking, die eigenlijk aangeeft dat langzaam broeiende boosheid de galblaas aantast (“De gal loopt me over”). “Verwacht je dat ik dat slik?!” is een reactie op iemand die je leugentjes wil doen geloven, wat een uitwerking op de keel heeft. Iemand die altijd maar kritiek en commentaar geeft “zit je op de nek”. Als dat maar vaak genoeg gebeurt, reageer je boos met “Je kunt m’n rug op!” Die boosheid zet zich dan vast in de bovenrug.
Iemand die maar niet begrijpt wat je bedoelt, “bezorgt je nekpijn”. In elke taal zijn er veel uitdrukkingen die onderliggende emoties aangeven op een “lichamelijke plattegrond”.

Zo zien we dus dat de plaats van de pijn ons veel kan vertellen over de emotionele omstandigheden die een pijn in eerste instantie hebben veroorzaakt.

Misschien is de beste “plattegrond” betreffende emotionele oorsprongen van lichamelijke pijn en ziektes het boekje van Louise Hay: “Heel je lichaam”. Ik gebruik deze goedkope en handzame uitgave bijna dagelijks als een handige mogelijkheid om emotionele puzzels op te lossen. Louise Hay kijkt naar alle delen van het lichaam en een aantal verschillende belangrijke ziektes en geeft dan bij elk ervan het overeenkomstige, passende emotionele puzzelstukje. Haar inzichten mogen dan niet in alle situaties sluitend zijn, ik heb gemerkt dat ze altijd dicht in de buurt komen.

Dus als je je afvraagt: “Hoe kan ik uitvinden wat er achter mijn pijn zit?”, is de eerste stap het boekje van Louise Hay erbij pakken (ook al vanwege het gemakkelijke, overzichtelijke formaat) en zoek de plaats van de betreffende pijn op. Kijk dan ook aan welke kant van het lichaam de pijn zich bevindt. Pijn aan de linkerkant van het lichaam heeft meestal te maken met relaties en pijn aan de rechterzijde geeft vaak problemen aan op het gebied van carrière, werk, geld, enz. Ik zeg “meestal”, omdat het bij een kleine groep mensen precies omgekeerd is: daar vertegenwoordigt de rechterkant relaties en de linkerkant financiële aangelegenheden en werk.

Soms vinden we pijn op meerdere plekken in het lichaam. Twee verschillende pijnen hoeven geen verband met elkaar te hebben, maar in het geval van meerdere pijnen is er vaak wel onderling verband.

Een vrouw die ik ken, klaagde over pijn in haar linkerhand. Louise Hay zegt dan dat zo’n pijn duidt op het vasthouden van een emotie. Aangezien het pijn aan de linkerkant betrof, kon ik ervan uit gaan dat het wat te maken had met een relatieprobleem. Ook klaagde ze over pijn die in haar nek begon (Hay zegt hierover: “Kan de keerzijde van iets niet zien.”) en uitstraalde naar haar kaak (boosheid) en keel (boosheid). Ik zag ook dat die vrouw over haar linker knie aan het wrijven was (halsstarrigheid en onbuigzaamheid).

Laten we de uitdrukkingen in onze taal eens raadplegen. Denk eraan dat de keel te maken heeft met “het slikken van iets” en je “je kaken/tanden op elkaar zet” om resoluut voort te bewegen.

Nu gaan we dit alles eens op een rijtje zetten. Wat we vóór ons zien is een vertrouwensbreuk in een relatie waarbij haar partner iets deed wat haar vertrouwen beschaamd heeft – iets ergs (want het zit diep). Deze vrouw weigerde halsstarrig om te luisteren naar de andere kant van het verhaal, omdat zij vond dat er gewoon geen excuus bestond voor wat er gebeurd was. Daarom zou ze ook geen enkel excuus kunnen slikken. Zij hield vast aan haar boosheid en die heeft zich in haar vastgezet.

Aangezien haar boosheid op verschillende plaatsen zit, mogen we aannemen dat de emoties achter deze gebeurtenis of reeks van gebeurtenissen behoorlijk sterk zijn. Volgens deze beschrijving zou het iets kunnen zijn wat in een vorige relatie is gebeurd. Of het zou een jeugdtrauma kunnen zijn. Mogelijk seksuele mishandeling (aanranding of verkrachting).

Een medische diagnose kan ook vaak helpen. Als de oorzaak van de pijn bijvoorbeeld artritis is, kunnen we de emotie van haat aan het geheel toevoegen. Artritis in de knie wijst op een gebeurtenis waarbij de persoon in kwestie zowel haatdragend als halsstarrig is. Ontsteking zou er dan weer boosheid aan toe kunnen voegen. Als je hand gezwollen is door artritis, dan kan dat duiden op het emotioneel vasthouden van een gebeurtenis die je boos en verontwaardigd heeft gemaakt.

Kanker kan duiden op iets wat jou van binnen opvreet. Vaak ook is kanker verbonden met boosheid, maar ook verdriet kan er een oorzaak van zijn, zoals bijvoorbeeld bij verlies van een geliefd persoon. De plaats van de kanker is ook een goede aanwijzing. Alvleesklierkanker kan wijzen op verdriet, terwijl leverkanker kan wijzen op woede. Maar alvleesklierkanker kan ook wijzen op boosheid gekoppeld aan droefheid, zoals wanneer een beste vriend er vandoor is gegaan met de partner.

Aangezien het mogelijk is om vrij nauwkeurig vast te stellen wat de emotionele oorzaak is van iets, is alleen al het analyseren van de lichamelijke symptomen, het luisteren naar wat mensen zeggen en het letten op hoe ze het zeggen, van onschatbare waarde. Mensen drukken die emoties uit waar ze op dat moment mee bezig zijn. Je hoort het aan hun stem, ziet het in hun gezicht en je merkt het aan hun lichaamstaal.

En tot slot: vertrouw op je eigen intuïtie. Als je begint te zoeken naar de oorzaak van een lichamelijke pijn, controleer dan met je intuïtie of de richting waarin je bezig bent “goed voelt”. Is dat niet zo, gooi het dan gewoon over een andere boeg.

Het is een goed idee om te werken met een partner of een therapeut die inzicht heeft in dit soort dingen. Zoals met alle emotionele zaken, is het makkelijker en beter om een ander te beoordelen dan jezelf, en ook makkelijker voor iemand anders om jou te doorzien dan dat je jezelf kunt beoordelen. (We zijn niet objectief ten opzichte van onszelf.)

EFT kan tijdens dit hele proces gebruikt worden. Als je de oorzaak van een pijn niet kent, Klop dan op het beeld van die pijn en je zult waarschijnlijk al een bepaalde verlichting ervaren. Als je de emotionele oorzaken denkt te kunnen raden, Klop er dan maar op. Vergeet echter nooit je intuïtie te gebruiken, want er kan iets in jouw bewustzijn naar boven komen, of een herinnering of een gevoel dat je bij een vroeger incident brengt en dat kan dan een belangrijke aanwijzing zijn. Klop er maar op en wees daarbij nauwkeurig en grondig. Als de woede weg is, zul je pijn vinden. Is die pijn eenmaal verdwenen, dan zul je schuldgevoel aantreffen, enz. Je zult dan, praktisch gezien, ook weten waarom traumatische gebeurtenissen en “KernProblemen” behandeld moeten worden met behulp van een professional.

De waarheid is, dat mensen in wezen niet bij ons komen voor hulp bij een trauma uit het verleden. Ze denken daar meestal niet eens meer over na. Hun trauma is vaak weggestopt in een donker hoekje ergens in hun bewustzijn of zelfs onderbewustzijn, zodat ze vandaag de dag “gewoon” kunnen functioneren. Cliënten komen bij je met hun problemen en pijnen die zich in het hier en nu manifesteren. Als we dan uiteindelijk het donkere hoekje bereiken om daarboven één en ander te repareren, dan valt het trauma er vanzelf wel uit, klaar om uiteindelijk opgelost te worden.

Kan pijn dus een vriend van je zijn? Als je pijn je emoties kan blootleggen, dan geeft dat je de gelegenheid om op een dieper niveau voor jezelf te zorgen. En daar hebben we toch vrienden voor, niet?

Disclaimer - Ontwerp & bouw: Digitmind.nl